Foreldre og barn videoblogg

https://www.facebook.com/sovehjelp/posts/1683590121658088


Barn og søvn er et utømmetlig tema. Det å få snakke fritt i nesten en time gir muligheten til å komme med mange råd og innspill. Det er så inspirerende å ha Annette Resch doktorbarnegod med på laget. Hun kan masse om forskning og om årsaker til søvn som barn trenger hjelp til. I denne videoen får vi spørsmål fra publikkum før og under sending. Håper den kan gi deg hjelp på veien. Urolig søvn og problemer med å sove er noe alle foreldre vil oppleve, men hvor mye er greit og hva går utenfor normalen. Når må man oppsøke hjelp? Det er lurt å spørre om hjelp når man merker at man er sliten. Ikke vent til du er helt utslitt og forholdet har fått seg en knekk. Det er alltid en grunn til at barnet ikke sover, noen ganger er det bare små justeringer som skal til. Det kan være veldig vanskelig å se hva en kan gjøre anderledes når alt er allerede prøvd.

GodmorgenNorge, TV2

På GodmorgenNorge for 3. gang!

http://www.tv2.no/v/1153589/

Dette var først gang jeg kom på Tv uten en motstander.

De første gangene har jeg kommet i studio med henholdsvis helsesøster Misvær og Naphaug. Da representert de det etablerte synet på barn og søvn. Det å la barn utsettes for skrikekuren/Ferbersmedtode var det de fleste mente var riktig, og det var det foreldrene fikk råd om på helsetasjonen og av legene.

Barn og søvn hadde med grensesetting å gjøre. Hele dagen fikk barnet hjelp og støtte, men så kom kvelden og da skulle barnet sovne selv med minimal hjelp og foreldrene skulle ha egen tid.

Denne gangen var det helt anderledes. Det var ikke så innlysende lenger at det å la et barn ligge å gråte alene i timesvis var så heldig ei heller at læringssituasjonen for barnet var ideel. Det at jeg kunne snakke fritt om menneskesyn og læring for små barn var befriende. Barnelege Annette Resch som driver doktorbarnegod.no

som satt sammen med meg i studio, kan mye om søvn og barns helse. Det å ha andre fagpersoner som støtter at det å utsette barn for å ligge å gråte alene over tid, ikke er bra, gjorde opplevelsen også mye bedre.

Barn trenger støtte i legge situasjonen, ikke å bli overlatt til seg selv. Først må vi finne årsak til søvnproblemet og fjerne den, hvis mulig. Vi må se hvert barn og hver familie individuelt og legge en plan som passer akkurat til dem. Tilknytning og samspill er viktig. Det kan være vanskelig å se hvor problemet sitter hvis foreldrene har prøvd alt. Det er vanskelig å bryte mønster som barnet har komme inn i og beholde roen, men det går hvis foreldrene får god veiledning. Søk hjelp i tide, en god venn, en familiemedlem eller helsestasjonen. Føler du at du ikke får den hjelpen du trenger, søk videre. Du fortjener å være den foreldren du ønsker å være, og barnet ditt fortjener å bli tatt på alvor.

Alle barn vil sove, noen klarer ikke.

 

Når bør foreldre ta kontakt?

Hvilke utfordringer og problemer kan jeg hjelpe dere med?

Her er en video om når foreldre bør ta kontakt. Jeg motar mange mail fra foreldre som beskriver sine utfordringer og som lurer på om jeg kan hjelpe dem. Jeg har jobbet med sovehjelp i mange år. Jeg begynte å jobbe på Midtimellom i 2003. Et senter som hadde stor anseelse innen det å hjelpe barn og foreldre. Midtimellom eksistere ikke lenger, men jeg jobber utfra Sissel Unger og Anne Carling sine visjoner og ved hjelp av deres terapeutiske intervju får en god oversikt over familie situasjonen og årsakene til søvn problemet. Det er mye informasjon der ute. Spesielt på nettet. Endel foreldre blir mer forvirret enn kloke av all informasjonen. Jeg ønsker å gjøre hverdagen enklere og mer oversiktlig for foreldrene og barn.

 

Jeg må få barnet mitt til å sove!

Mange foreldrene jeg møter føler stort ansvar for at barnet skal sove. De strever for at barnet skal sovne og hvis det vokner føler det er deres feil.

Det er vondt å føle at barnet ikke får nok søvn og i tillegg føle at jeg burde få dette til. Jeg missykkes. Det har nesten blitt sånn, de som har barn som sover, har lykkes og de som ikke har barn som sover har misslykkes. Noen får en førstefødt som sover som en sten og nr 2 som ikke sover i det hele tatt. De blir ofte veldig forundret. De er jo fremdelse de samme foreldrene. Du kan være verdens beste mamma og alikevel ha et barn som ikke sover! VI må bare finne årsaken og gjøre noe med det. Jeg er imot medtoder, nettopp fordi årsak da blir underordnet. Årsak først, så trygge barnet og tilslutt hjelpe foreldrene til å få mer søvn og gode hverdager.

Barn og smerter

Endel barn kommer til verden på en mer eller mindre strevsom måte. Det er ikke noe vi planlegger eller er herre over. Det er en risiko å bli født og vi er heldige som bor i et land med velfungerende sykhus. Andre barn blir syke eller sliter med smerter etter fødelen.

Barn som har opplevd smerter, sykdom eller andre vonde opplevelser kan slite med å finne søvnen selv lenge etter at de har blitt friske. De kan ha uroligsøvn og gråte mye, trenge å bli bysset eller ammet store deler av natten. Dette er veldig slitsomt for foreldrene som ikke klarer å komme ut av de dårlige vanene. Barn trenger tilstedeværelse men ikke byssing. De trenger empati og blir ikke roligere av at foreldrene blir mer og mer utolmodige og frustrerte. Det er mange lurer knep som vil gi deg og ditt barn en bedre hverdag.

  Barn og fordøyelsesproblemer

  Barn er født med umoden tarm. Den er ikke helt klar før barnet er fylt 8-9 mnd. Det er derfor normalt at de sliter endel. Hva er normalt og hva er optaimalt? Er det fler i familien som sliter? Fordøyelse påvirker også søvnen.

  Det er ikke opptimalt og ha mange bærsje bleier hver dag eller en gang i uken. Hva kan vil gjøre for å hjelpe? Det er fint å bruke lakserende midler som svisker en stund, men det tar ikke årsaken. Det å ha vondt i magen eller mye luft kan gi urolig søvn og jeg som jobber med familier som sliter med barn og søvn, må derfor kunne endel om dette. Jeg har selv erfaing med cøliaki og melkeintolleranse i familien. Der er ikke alltid det trenger å være så komplisert, noen barn blir forstoppet av banan... Det viktigste er å ta prøve å finne ut av det. Det er ikke barnet s feil hvis det er illsint om natten fordi magen igjen har vekket det. Luft skal ut og mor eller far må trøste. Det er råd og enkle grep som kan hjelpe. Ta gjerne kontakt så kan jeg forklare hvordan jeg jobber, på mobil 99500888 eller mail caroline@sovehjelp.no.

  Ryggplager, barn og søvnproblemer

  Det er mange barn som sliter med søvn og det er ikke alltid så lett å vite hvorfor. I denne videoen forklarer jeg litt om årsaker til ryggplager og hvorfor det ikke så lett sees på dagtid, men likevel kan forårsake urolig søvn.

  Håper det du hørte var nyttig for deg. Jeg jobber mye på Skype og bruker video formatet i jobben min. Jeg tenkte det er lettere å se en vidoe enn å lese masse tekst. Spesielt for småbarns foreldre som ofte er veldig slitne.

  Jeg har laget endel videoer om årsak til søvn problemer og kommer til å lage mange flere etterhvert. Skroll gjerne gjennom bloggen og se om du finner et tema som er intresssant for deg.

  Photo by OliverLeicher/iStock / Getty Images

  Barn og gulping

  Jeg var så heldig å få snakke med Annema Refsnes som har et barn med reflux. Hun har bloggen www.annemarefsnes.playblogg.no hvor hun inspirerer folk til å trene. En dag skrev hun om hvor sliten hun var. Hun har en sønn som har sovet urolig i mange måneder. Hun forteller om det å ha et barn med mye smerter og mange oppvåkninger. Reflux (gulping) skyldes magesyre som kommer opp i spiserøret pga at lukkemuskelen på oversiden av magesekken ikke fungerer som den skal.

  Stille reflux er at magesyren ikke gulpes opp, men bare kommer opp i halsen og evt i munnen til barnet. Det er mye vanskeligere å oppdagen. I prinsippet er det ingen symptomer å se for foreldrene. Noen barn ligger å "små svelger" så det kan da evt sees. På grunn av smertene liker ikke barnet å bli lagt ned. Foreldrene går rundt å bærer og bærer.

  Barn på reise

  Det å reise med barn er ikke bare enkelt, men det kommer ofte an på hvor langt en reiser og hvor godt en planlegger. Det er mange stalltips en kan ta med seg på veien og jeg har spilt inn en video med mine beste tips:

  Her er mine gode tips for å lette din reise med ditt barn:

  1. Velg direkte fly om  mulig og helst midt på dagen
  2. Amme barnet på vei opp og på vei ned for å lette trykket i ørene
  3. Ta med ekstra mat og bleier inn på flyet
  4. Bo et sted hvor en har kjøkken, eventuelt egen leilighet for å ha tilgang til kjøleskap og mat
  5. Solbeskyttelse, både krem, solhatt, solbriller, badesko, UV-drakt
  6. Myggnetting til vognen og eventuelt til seng.
  7. Kanskje velge å ikke reise så langt i starten
  8. Velge hovedmåltid midt på dagen for å gjøre kveldsmåltidet enklere for alle parter (barn kan være trøtte og det foringer evnt middag sent på kvelden)
  9. Enighet mellom de voksne om at planlegging rundt reisen og barna er viktig
  10. Kose seg maks uansett. Ferie er tross alt en tid hvor alle skal hente seg inn, men med litt ekstra hensyn og respekt til barns mønster så blir det lettere. 

  Håper disse tipsene hjalp til din neste ferie og del gjerne innlegget på Facebook om du fant de nyttige. Husk at når du kommer hjem fra reisen så tar du kontakt med meg om rutinene er helt på halv tolv. Jeg veileder dere enten ved hjemmebesøk eller Skype. 

  Tusen takk, klem Caroline.